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Pension Credit for Military Service Time Is Not Limited to Five Years
By Captain Samuel F. Wright, JAGC, USN (Ret.)?

1.1.1.7—USERRA applies to state and local governments
1.3.1.2—Character and duration of service
1.3.2.3—Pension credit for service time

1.8—Relationship between USERRA and other laws/policies

Q: | am a retired Chief Master Sergeant (E-9) of the Air Force Reserve and a member of the
Reserve Officers Association (ROA). | am a long-time employee of a city government. | began
my career with the city in January 1988, and | am looking to retire in January 2018, with 30
years of city service. | have read with great interest several of your “Law Review” articles
about the Uniformed Services Employment and Reemployment Rights Act (USERRA). | believe
that Law Review 13138 (October 2013) is particularly relevant to my situation.

My career with the city government has been interrupted many times by periods of military
service. Some of the periods were voluntary, and some were involuntary—when | was called
to active duty with my unit. The periods that | have been away from my city job since January

!l invite the reader’s attention to www.roa.org/lawcenter. You will find more than 1500 “Law Review” articles
about military voting rights, reemployment rights, and other military-legal topics, along with a detailed Subject In
dex, to facilitate finding articles about very specific topics. The Reserve Officers Association (ROA) initiated this
column in 1997. | am the author of more than 1300 of the articles.

’ BA 1973 Northwestern University, JD (law degree) 1976 University of Houston, LLM (advanced law degree) 1980
Georgetown University. | served in the Navy and Navy Reserve as a Judge Advocate General’s Corps officer and
retired in 2007. | am a life member of ROA. | have dealt with the Uniformed Services Employment and
Reemployment Rights Act (USERRA) and the Veterans’ Reemployment Rights Act (VRRA—the 1940 version of the
federal reemployment statute) for 35 years. | developed the interest and expertise in this law during the decade
(1982-92) that | worked for the United States Department of Labor (DOL) as an attorney. Together with one other
DOL attorney (Susan M. Webman), | largely drafted the proposed VRRA rewrite that President George H.W. Bush
presented to Congress, as his proposal, in February 1991. On 10/13/1994, President Bill Clinton signed into law
USERRA, Public Law 103-353, 108 Stat. 3162. The version of USERRA that President Clinton signed in 1994 was 85%
the same as the Webman-Wright draft. USERRA is codified in title 38 of the United States Code at sections 4301
through 4335 (38 U.S.C. 4301-35). | have also dealt with the VRRA and USERRA as a judge advocate in the Navy and
Navy Reserve, as an attorney for the Department of Defense (DOD) organization called Employer Support of the
Guard and Reserve (ESGR), as an attorney for the United States Office of Special Counsel (OSC), as an attorney in
private practice, and as the Director of the Service Members Law Center (SMLC), as a full-time employee of ROA,
for six years (2009-15). Please see Law Review 15052 (June 2015), concerning the accomplishments of the SMLC.
My paid employment with ROA ended 5/31/2015, but | have continued the work of the SMLC as a volunteer. You
can reach me by e-mail at SWright@roa.org or by telephone at 800-809-9448, ext. 730. | will provide up to one
hour of information without charge. If you need more than that, | will charge a very reasonable hourly rate. If you
need a lawyer, | can suggest several well-qualified USERRA lawyers.




1988 total seven years, ten months, and 28 days, according to the computation by the city’s
personnel department and the pension administrator.

| have read and reread your Law Review 16043 (May 2016), about USERRA’s five-year limit.
As you have advised in your articles more than once, | have gathered all my military orders
for all periods of military duty since | began my job with the city almost 30 years ago.
Applying the rules as you explained them in Law Review 16043, | have determined that
periods of service totaling exactly four years count toward my five-year cumulative limit with
the city. The other three years, ten months, and 28 days are exempt from the computation of
the five-year limit, under three different subsections of section 4312(c) of USERRA.}

The city’s pension plan administrator insists that under USERRA there is an absolute five-year
limit on the cumulative period or periods of military service for which I can claim city pension
credit. | believe, based on your Law Review 13138, that there is no such limit and that | am
entitled to city pension credit for all my military service periods, even though the total is
greater than five years. | have provided the pension plan administrator a copy of your Law
Review 13138, but she refused to read it, calling it “propaganda.”

The city has a defined benefit pension plan—a traditional pension. The top benefits go to
employees who have 30 years of city service. | believe that | meet the 30-year threshold in
January 2018, and | want to retire at the start of the new year. The pension plan
administrator insists that | must wait until December 2020 to retire with 30 years of city
service, because two years, ten months, and 28 days of my military service time must be
excluded from my pension credit, because it is beyond the absolute five-year limit. Who is
correct?

A: You are correct. | reiterate what | wrote in Law Review 13138 (October 2013). You are
entitled to credit for all your military service time since January 1988, although the cumulative
total is greater than five years.

Section 4318 of USERRA governs pension credit for military service time. Here is the entire text
of that section:

* (a)(1)(A) Except as provided in subparagraph (B), in the case of a right provided pursuant
to an employee pension benefit plan (including those described in sections 3(2) and
3(33) of the Employee Retirement Income Security Act of 1974) or a right provided
under any Federal or State law governing pension benefits for governmental employees,
the right to pension benefits of a person reemployed under this chapter [USERRA] shall
be determined under this section.

38 U.S.C. 4312(c).



o (B) Inthe case of benefits under the Thrift Savings Plan, the rights of a person
reemployed under this chapter shall be those rights provided in section 8432b of
title 5. The first sentence of this subparagraph shall not be construed to affect
any other right or benefit under this chapter.

= (2)(A) A person reemployed under this chapter shall be treated as not
having incurred a break in service with the employer or employers
maintaining the plan by reason of such person's period or periods of
service in the uniformed services.

o (B) Each period served by a person in the uniformed services shall, upon
reemployment under this chapter, be deemed to constitute service with the
employer or employers maintaining the plan for the purpose of determining the
nonforfeitability of the person's accrued benefits and for the purpose of
determining the accrual of benefits under the plan.

(b)(1) An employer reemploying a person under this chapter shall, with respect to a
period of service described in subsection (a)(2)(B), be liable to an employee pension
benefit plan for funding any obligation of the plan to provide the benefits described in
subsection (a)(2) and shall allocate the amount of any employer contribution for the
person in the same manner and to the same extent the allocation occurs for other
employees during the period of service. For purposes of determining the amount of
such liability and any obligation of the plan, earnings and forfeitures shall not be
included. For purposes of determining the amount of such liability and for purposes of
section 515 of the Employee Retirement Income Security Act of 1974 or any similar
Federal or State law governing pension benefits for governmental employees, service in
the uniformed services that is deemed under subsection (a) to be service with the
employer shall be deemed to be service with the employer under the terms of the plan
or any applicable collective bargaining agreement. In the case of a multiemployer plan,
as defined in section 3(37) of the Employee Retirement Income Security Act of 1974, any
liability of the plan described in this paragraph shall be allocated--
o (A) by the planin such manner as the sponsor maintaining the plan shall
provide; or
o (B) if the sponsor does not provide--
= (i) tothe last employer employing the person before the period served
by the person in the uniformed services, or
= (ii) if such last employer is no longer functional, to the plan.
= (2) A person reemployed under this chapter shall be entitled to
accrued benefits pursuant to subsection (a) that are contingent on
the making of, or derived from, employee contributions or
elective deferrals (as defined in section 402(g)(3) of the Internal
Revenue Code of 1986) only to the extent the person makes
payment to the plan with respect to such contributions or
deferrals. No such payment may exceed the amount the person
would have been permitted or required to contribute had the
person remained continuously employed by the employer



throughout the period of service described in subsection (a)(2)(B).
Any payment to the plan described in this paragraph shall be
made during the period beginning with the date of reemployment
and whose duration is three times the period of the person's
service in the uniformed services, such payment period not to
exceed five years.
= (3) For purposes of computing an employer's liability under
paragraph (1) or the employee's contributions under paragraph
(2), the employee's compensation during the period of service
described in subsection (a)(2)(B) shall be computed--
= (A) atthe rate the employee would have received but for
the period of service described in subsection (a)(2)(B), or
= (B) inthe case that the determination of such rate is not
reasonably certain, on the basis of the employee's average
rate of compensation during the 12-month period
immediately preceding such period (or, if shorter, the
period of employment immediately preceding such
period).

(c) Any employer who reemploys a person under this chapter and who is an employer
contributing to a multiemployer plan, as defined in section 3(37) of the Employee
Retirement Income Security Act of 1974, under which benefits are or may be payable to
such person by reason of the obligations set forth in this chapter, shall, within 30 days
after the date of such reemployment, provide information, in writing, of such
reemployment to the administrator of such plan.”*

Under section 4318, you are entitled to city pension credit for each period of uniformed service
for which you have been “reemployed under this chapter” (USERRA) during your city
government career. You are reemployed under USERRA when you meet the five USERRA
conditions and return to work for the pre-service employer. As | have explained in Law Review
15116 (December 2015) and many other articles, you are entitled to reemployment under
USERRA when you meet five conditions:

a.

Must have left a civilian job (federal, state, local, or private sector) to perform
uniformed service.

Gave the employer prior oral or written notice.

Have not exceeded the cumulative five-year notice on the duration of the period or
periods of uniformed service, with respect to the employer relationship for which you
seek reemployment. As | have explained in detail in Law Review 16043 (May 2016),
there are nine exemptions to the five-year limit—kinds of service that do not count
toward exhausting your limit.

*38U.S.C. 4318 (emphasis supplied).



d. Were released from the period of service without having received a disqualifying bad
discharge from the military.
e. Made a timely application for reemployment after release from the period of service.

Based on the facts as you have explained them to me, it seems clear that you met the five
conditions for each period of service during your city government career.

Contrary to what the pension administrator has told you, there is no cumulative five-year limit
on the duration of the periods of service for which you can claim city pension credit. There is a
five-year limit on the cumulative duration of the periods of uniformed service as a condition
upon reemployment, but there are nine exemptions. You must demonstrate that the period
beyond five years is exempt from the five-year limit, and | think that you have adequately
demonstrated that. You still have one year of “head room” on your five-year limit.

Q: The city pension administrator and the city attorney have repeatedly asserted that state
law and city ordinances preclude me from claiming more than five years of city pension credit
for military service periods. What do you say about that?

A: State law and city ordinances are irrelevant on this question, because you have the right to
pension credit under USERRA. As a federal statute, USERRA trumps conflicting state statutes
and even state constitutions, and it certainly trumps city ordinances.

USERRA is a floor and not a ceiling on the rights of those who are away from their civilian jobs
for uniformed service. State laws, city ordinances, and other matters can give the service
member or veteran greater or additional rights but cannot take away USERRA rights. Section
4302 of USERRA provides:

* (a) Nothing in this chapter shall supersede, nullify or diminish any Federal or State law
(including any local law or ordinance), contract, agreement, policy, plan, practice, or
other matter that establishes a right or benefit that is more beneficial to, or is in
addition to, a right or benefit provided for such person in this chapter.

» (b) This chapter supersedes any State law (including any local law or ordinance),
contract, agreement, policy, plan, practice, or other matter that reduces, limits, or
eliminates in any manner any right or benefit provided by this chapter, including the
establishment of additional prerequisites to the exercise of any such right or the receipt
of any such benefit.”

The “Supremacy Clause” of the United States Constitution provides:

This Constitution, and the Laws of the United States which shall be made in Pursuance
thereof; and all Treaties made, or which shall be made, under the Authority of the

>38 U.S.C. 4302 (emphasis supplied).



United States, shall be the supreme Law of the Land, and the Judges in every State shall
be bound thereby, any Thing in the Constitution or Laws of any State to the Contrary
notwithstanding.®

State and local government officials in your part of the country sometimes need to be reminded
that General Ulysses S. Grant did not surrender to General Robert E. Lee at Appomattox
Courthouse.

® United States Constitution, Article VI, Clause 2. Yes, it is capitalized just that way, in the style of the late 18"
Century.



