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H-2A Employer flexibilities due to impact of Hurricane Ian 
October 6, 2022 

 
DOL QUESTION:  Can workers perform debris removal and other clean-up duties resulting 
from a hurricane even where these duties were not disclosed in the H-2A job order? 

  
ANSWER:  Yes.  H-2A workers and domestic workers employed in corresponding employment 
can perform duties related to hurricane “clean-up” on farms even if such duties are not 
specifically listed in the job order due to the unforeseen/uncontrollable nature of the 
employer’s circumstance.  Hurricane-related duties are specifically incorporated into the 
Department’s definition of agricultural labor or services at 20 CFR 655.103(c)(1)(i)(B). 
Accordingly, those duties qualify as agricultural labor or services that may be performed 
pursuant to an H-2A Application for Temporary Employment Certification and may be 
performed on the employer’s farm or other farms within the area of intended employment 
certified by the Department.  However, work that is not performed on farms is not within the 
scope of agricultural labor or services by IRS and not permitted, and work performed outside 
the area of intended employment on the certified Application for Temporary Employment 
Certification issued by the Department is not permitted. 
  
DOL QUESTION:  Some worksites listed on my certified Application for Temporary 
Employment Certification and job order can no longer support employment due to the 
unforeseen impacts of the hurricane.  However, there are other worksites within the certified 
area of intended employment where work can be performed.  Can I place workers at other 
worksites not specifically listed in the certified Application for Temporary Employment 
Certification but are still within the same area of intended employment? 

  
ANSWER:  Yes.  A certified Application for Temporary Employment Certification is valid only for 
the number of H-2A positions, the area of intended employment, the job classification and 
specific services or labor to be performed, and the employer(s) named on the certified 
application, including any approved modifications.  Due to the impacts of the hurricane, the 
Department will permit an employer to place H-2A workers and domestic workers in 
corresponding employment at additional worksites not previously disclosed on the certified H-
2A application as long as such worksites are within the same area of intended employment.  For 
worksites that are outside of the certified area of intended employment and where the impacts 
of the hurricane constitute good and substantial cause, the employer may file a new application 
under the Department’s emergency situations at 20 CFR 655.134.  The Department must be 
assured that critical protections such as housing, transportation, and meals will be provided to 
all workers performing work at worksites not covered by the certified H-2A application and job 
order. 
  
QUESTION:  Due to the impacts of the hurricane, my workers may not be able to work for 
many weeks or months.  Should I invoke contract impossibility? 
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ANSWER:  Yes.  Although there may be circumstances in which full-time work due to weather 
cannot be offered during the course of a given workweek, an employer who cannot offer work 
for many weeks or even months due to an Act of God or other unforeseen events should invoke 
and execute the contract impossibility provision under the approved job order, in accordance 
with the Department’s regulations.   
  
Important Reminder:  Employers who have corresponding workers must prioritize retaining the 
U.S. workers and cannot just dismiss – or otherwise state they have “no work available” for—
U.S. workers while retaining, or bringing in more, H-2A workers.  
  
QUESTION:  Due to the impacts of the hurricane, can I amend my certified Application for 
Temporary Employment Certification and job order to accommodate different arrival times 
for my workers?  
  
ANSWER:  Yes.  Absent amendments approved by the CO under 20 CFR 655.145, the 
Department considers the certified start date of work to represent the first date of need for all 
workers; not just some.  This is a critical element in the recruitment of U.S. workers both before 
foreign workers depart for the place of employment and through 50% of the work contract 
period.  However, the Department recognizes that the domestic labor market has been 
significantly and temporarily disrupted due to the impacts of a hurricane, and appreciates the 
need for employers to have greater flexibility in beginning work for some or all of its 
workers.   Therefore, the Department is waiving the need for employers to obtain formal 
approval from the Certifying Officer for amendments to the start date of work in order to 
accommodate the arrival of workers at different times can be waived in this temporary, unique 
circumstance.  This waiver includes the need for employers to “move up” their start dates of 
work in the event workers are needed earlier than expected due to the effects of a hurricane.   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
View DOL Disaster Guidance here. 
 
 
 
 
 
 
 

https://www.dol.gov/sites/dolgov/files/ETA/oflc/pdfs/Hurricane%20Ian%20Disaster%20Guidance%20-%209-29-2022.pdf

