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MassDEP COVID-19 Wetlands FAQs  
for Conservation Commissions and Applicants  

 
MassDEP Wetlands Program Contacts for Regional Offices and Boston  

 

Northeast Regional Office  
Alicia Geilen, Wetlands Circuit Rider  
Email: alicia.geilen@mass.gov 
Office: 978-694-3234 
Wetlands Helpline: 978-694-3405  
 
Central Regional Office 
Kimberly Roth, Wetlands Circuit Rider 
Email:  kimberly.roth@mass.gov 
Office: 508-767-2711 
 
Southeast Regional Office 
Andrew Poyant, Wetlands Circuit Rider 
Email: andrew.poyant@mass.gov 
Office: 508-946-2800 
Wetlands Helpline: 978-694-3405 
 
Western Regional Office 
Mark Stinson, Wetlands Circuit Rider 
Email: mark.stinson@mass.gov 
Office: 413-755-2257  
 
 
 

Boston Office – Bureau of Water Resources 
Kathleen Baskin, Assistant Commissioner 
Email: kathleen.baskin@mass.gov 
Office: 617-292-5792 
Cell: 781-686-5946 
 
Stephanie Moura, Division Director, 
Wetlands and Waterways 
Email: stephanie.moura@mass.gov 
Office: 617-654-6612 
 
Lisa Rhodes, Wetlands Program Chief 
Email: lisa.rhodes@mass.gov 
Office: 617-292-5512 
 
Nancy Lin, Wetlands Circuit Rider Program 
Coordinator 
Email: nancy.lin@mass.gov 
Office: 617-556-1109 
 
General Wetlands Email: 
dep.wetlands@mass.gov 
 

MassDEP’s COVID-19 Information website:  https://www.mass.gov/info-details/massdeps-
covid-19-information-resources 
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Answers to questions raised by conservation commissions, their 
administrators/agents, and applicants about how the Wetlands Protection Act 

and its regulations will be implemented during the Coronavirus emergency.  This 
list of questions and answers will be updated regularly. 

 
Submissions to Conservation Commissions, MassDEP 
  
Q: How can I submit my Notice of Intent to ensure the DEP regional office has received it? 
 
A: Notices of Intent (“NOI”) and Requests for Determinations of Applicability (“RDA”), as well as 
other correspondence (e.g., an Abbreviated Notice of Resource Area Determination “ANRAD”) 
should be mailed to the relevant MassDEP Regional Office in accordance with the procedures 
described in the WPA Regulations. MassDEP’s Guidance to Conservation Commissions and 
Applicants, originally posted on March 28, 2020, requests that NOIs and other required filings 
also be emailed to the appropriate regional office email address. This guidance has been 
updated with further clarification recommending use of eDEP for Orders (see 3.a.).  Section 17 
of Chapter 53 of the Acts of 2020 (An Act to Address Challenges Faced by Municipalities and 
State Authorities Resulting from COVID-19, hereinafter referred to as the “Emergency Act”) 
does not change any of the requirements for filing with MassDEP under the Wetland Protection 
Act (“WPA”) statute or regulations.     
 
Q: How can I submit my filing to the Conservation Commission (“ConCom” or “Commission”)? 
 
A: MassDEP recommends that applicants contact the ConCom for guidance on the best method 
for submitting filings. Note that in accordance with the Emergency Act, applicants may file 
electronically with the town or city clerk, either through a designated website or by email. To 
be considered “filed,” the clerk must certify receipt of the application and must certify receipt 
electronically if the application was filed electronically and the applicant requests electronic 
certification. This does not prevent municipalities from continuing to accept applications filed in 
accordance with the rules and practices that were in effect before the state of emergency.  
  
Q: When hard copies of Orders of Condition (“OOCs”) and other Commission decisions are sent 
to MassDEP via certified mail, can several be bundled into one envelope or does each one need 
to be sent individually? 
 
A: While delivery of Orders and Determinations is the subject of a current rulemaking, under 
the existing rules Conservation Commissions are not yet required to send Orders or 
Determinations to MassDEP via certified mail. They are only required to send copies via 
certified mail (or hand delivery) to the Applicant and mail Orders and Determinations to 
MassDEP by first class mail. If multiple Orders or Determinations are issued on the same day, 
they can be bundled into one envelope and mailed together. Orders or Determinations that are 
issued on different days must be sent by mail individually to MassDEP. The Regulations require 
that all Orders and Determinations must be mailed to MassDEP on the same day that they are 
mailed or hand-delivered to the applicant. 

https://www.mass.gov/guidance/guidance-to-conservation-commissions-for-submissions-during-massdep-office-closures
https://www.mass.gov/guidance/guidance-to-conservation-commissions-for-submissions-during-massdep-office-closures
https://malegislature.gov/Laws/SessionLaws/Acts/2020/Chapter53
https://malegislature.gov/Laws/SessionLaws/Acts/2020/Chapter53
https://malegislature.gov/Laws/SessionLaws/Acts/2020/Chapter53
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Q: If a complete NOI or RDA, or an Order of Conditions or Determination  is already 
downloaded by the ConCom to an online storage platform (e.g. Google folder, Dropbox, etc.) 
can the ConCom send MassDEP the link rather then send an email attachment to the regional 
MassDEP email box? 
 
A: MassDEP advises that Commissions send permit and determination applications and 
decisions as attachments to the appropriate regional MassDEP email box per the Guidance to 
Conservation Commissions and Applicants. 

 
Abutter Notification 
 
Q: How do Applicants deal with abutter notification?  
  
A:  Applicants filing NOIs are required to notify abutters per the Wetlands Protection Act 
regulations at 310 CMR 10.05(4)(a).  The Emergency Act does not provide regulatory relief on 
this matter. Applicants are encouraged to review the U.S. Postal Service (USPS) website to 
determine if there are online tools that allow for alternative means for certified mailing of 
notices, which may include commercial programs that allow persons to utilize Post Office 
services via the internet.  
 

Public Hearings, Notices  
 
Q: Can I conduct a public hearing remotely? 
 
A: Yes. On March 12, 2020, the Baker-Polito Administration issued an Order Suspending Certain 
Provisions of the Open Meeting Law, G.L. c. 30A s.20, and therefore open meeting law 
requirements have been temporarily revised to allow for remote meetings and hearings.   

Q: Do ConComs have more than 21 days to schedule a hearing during the state of emergency 
declared in response to the Coronavirus? Also, do continued hearings have to be postponed 
during this period?  

A: In accordance with the Emergency Act, if the filing of an application for a permit triggers a 
legal requirement to hold a hearing within a certain period of time, that deadline is suspended 
and the period of time during which the hearing must occur will not resume until 45 days after 
the end of the emergency (unless a later date is prescribed by law). For example, if a hearing 
must be held within 21 days of the filing of an application for a permit, that hearing must be 
held no later than 21 days after 45 days after the end of the state of emergency.  
 
Any hearing on a permit that was opened before March 10, 2020, but was not concluded or was 
continued as of March 10, 2020, is tolled and may be continued until the first hearing date of 
the permit granting authority after the emergency, but must be held no later than 45 days after 
the end of the state of emergency (unless a later date is prescribed by law).  

https://www.mass.gov/guidance/guidance-to-conservation-commissions-for-submissions-during-massdep-office-closures
https://www.mass.gov/guidance/guidance-to-conservation-commissions-for-submissions-during-massdep-office-closures
https://www.mass.gov/doc/order-suspending-certain-provision-of-open-meeting-law/download
https://www.mass.gov/doc/order-suspending-certain-provision-of-open-meeting-law/download
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It is important to note that permit granting authorities are not required to postpone hearings 
until after the emergency and can choose to hold hearings in a fashion consistent with safety 
guidelines, such as conducting remote hearings using virtual meeting technology.   
 

Q: How should newspaper noticing be conducted?    
 
A:  Conservation Commissions can submit electronic notices to newspapers for online or 
hardcopy publication in most, if not all, cases.  Applicants should indicate in the notice the 
details that are required by 310 CMR 10.05(5)(a) based on the WPA statute and the Open 
Meeting Law.  The WPA statute requires that the notice contain where the application can be 
examined and obtained, and information regarding date, time and place of the hearing. If the 
hearing is being held remotely, the details should be included in the newspaper notice.  (Note 
also the temporary revisions to Open Meeting Law requirements.) 
 
Q: For a legal notice that must be sent for virtual meetings, is it acceptable to indicate the 
public hearing/meeting will be held virtually and refer to the ConCom’s website for details? 
 
A: The purpose of the legal notice is to ensure that any interested parties can participate in the 
Commission’s hearing/meeting if they wish.  Questions about public notices should be referred 
to Town Counsel. 
 

Q: Do ConComs need to re-notify abutters or re-advertise to indicate a continued hearing will 
be via remote participation only? Can a notice on the Town Hall website as to where the 
meeting was to take place with details on where to get information suffice? Is it sufficient to 
post remote information on the agenda? 
 
A: The chair of a permit granting authority can schedule or reschedule a hearing or decision 
deadline on a permit, regardless of whether a voting quorum is present at the time of the 
hearing or decision deadline to vote on the permit application. However, such deadlines cannot 
be rescheduled later than 45 days after the end of the state of emergency (unless a later date is 
prescribed by law). The chair must provide written notice of any rescheduled dates to the 
applicant at the applicant’s address and to the public by posting on the town or city clerk’s 
website. Physically posting hearing information at Town Hall will likely not be effective if the 
public is complying with social distancing. As much information as possible should be 
disseminated electronically.  Further questions about public notices for rescheduled hearings 
should be referred to Town Counsel. 

 
Site Inspections 
 
Q: What are the best practices or guidance for site inspections? Can application review or pre-
construction meetings be held? If so and to adhere to social distancing guidelines, can site 
inspections be conducted as a group or should they be conducted individually? Should site 
inspections be discontinued until the emergency declaration is lifted? 

https://www.mass.gov/doc/order-suspending-certain-provision-of-open-meeting-law/download
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A: Site inspections, if necessary, should be conducted using appropriate social distancing and 
any other appropriate safety precautions established by the Commission in consultation with 
the local Board of Health prior to the inspection. If the applicant and ConCom can concur on 
continuing public hearings so that site inspections can be conducted once the emergency 
declaration is lifted, that is an acceptable option. 
  

Electronic Signatures 
 
Q: Are electronic signatures acceptable?   
 
A: Yes. The Massachusetts Uniform Electronic Transactions Act provides that electronic 
signatures have the same legal effect as handwritten signatures, so as long as the relevant 
statute or regulation does not expressly require a handwritten signature and so long as the 
person "signing" electronically intends for their electronic signature to be considered the same 
as a handwritten signature.  The use of language such as "in writing" in a statute or regulation 
does not mean that a handwritten signature is required.  The WPA statute and regulations do 
not require a handwritten signature and therefore, electronic signatures would be 
acceptable. However, the WPA does require signatures of a majority of Conservation 
Commissioners so electronic signatures would need to be provided for each signatory for any 
Determination, Order, or Certificate of Compliance.  Municipalities should check whether their 
municipal wetlands by-laws (if any) have language requiring a handwritten signature. 
 
Q: Recently a ConCom voted to authorize its agent/administrator to sign decisions on behalf of 
a majority of the Commission. One way to do this is a delegation affidavit indicating the 
Commissioners’ intent to sign. Since more than one Town Counsel has recommended its use 
specifically to address the WPA‘s need for a majority of Commissioners’ signatures on each 
decision, is it acceptable to MassDEP?  Once an agent has the Commission's delegation 
notarized and recorded, it seems like an unnecessary extra step to get electronic signatures 
while working remotely. Does this satisfy the statutory and regulatory requirements or is there 
another option for submission of decisions to MassDEP and the Registries of Deeds?  

A: The WPA statute requires the order "...be signed by the mayor or a majority of the 
conservation commission or board of selectmen, as the case may be...”.  The Emergency Act 
does not waive this requirement and thus, the existing WPA requirements are still in effect. 
While the WPA requires the signature of the Commissioners, nothing in the WPA or the 
Wetlands Regulations prohibit an agent (or other administrative staff) from inserting the 
Conservation Commissioners’ signatures so long as the relevant vote on the Conservation 
Commission’s decision was duly taken in accord with 310 CMR 10.05(2) and the Open Meeting 
Law. Any conservation commission that wishes to delegate to the conservation agent the 
authority to insert the Commissioners’ signatures onto the form should consult with Town 
Counsel to ensure their delegation procedure satisfies their Registry of Deeds. 

  

https://malegislature.gov/laws/generallaws/parti/titlexv/chapter110g
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Q: Are permits with multiple signature pages acceptable? 
 
A: All that is required is signatures of a majority of the ConCom; electronic signatures are 
acceptable on a single or multiple pages. They should also confirm with Town Counsel whether 
there are requirements for “wet signatures” in the local by-law. 
 

Appeals  
 
Q: Can an appeal be accepted from an abutter that has passed the 10-day appeal period.   
 
A: The ten-day appeal period for Determinations and Orders issued by a Conservation 
Commission has not been tolled for persons wishing to file an appeal. Therefore, upon issuance 
of a Determination or Order, an appeal by an abutter, applicant, 10 citizens or an aggrieved 
party must be made within 10 days of issuance. The one exception to this is that MassDEP’s 
deadline to intervene on its own behalf by requesting a Superseding Order or Determination is 
tolled until 45 days following termination of the state of emergency. Applicants who wish to 
proceed on a project, for which no appeal was received within the 10-day appeal, may request 
a letter from MassDEP indicating whether the Department plans to intervene by requesting a 
Superseding Order or Determination. An applicant wishing to request such a letter should 
contact the appropriate Regional Office. 
 

Recording and the Registry 
 
Q: How should applicants deal with recording documents at their Registry of Deeds (RoD)? 
 
A: MassDEP advises questions about recording permits should be referred to the appropriate 
Registry of Deeds since RoD practices vary. In accordance with the Emergency Act, the 
requirement to record or register a permit for it to become or remain effective is suspended 
while the RoD or land court is closed or has restricted in-person access.  
 

Extensions 
  
Q:  Does Chapter 53 of the Acts of 2020, section 17, extend permits already in existence? Does 
it extend all permits or only those that have expired? 
 
A: Section 17 of the Emergency Act provides that permits issued by a municipality in effect as of 
March 10, 2020 will not expire during the emergency. Additionally, any deadlines or time 
periods for performing conditions in such permits will be suspended during the state of 
emergency.   


