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Federal Law Permits you to Receive a Federal Civilian Salary and
Military Salary at the same Time, if you are on Terminal Leave

By Commander Wayne L. Johnson, JAGC, USN (Ret.)
9.0--Miscellaneous

Q: | graduated from the Naval Academy in 2006 and received my
commission as an Ensign. | have served on active duty continuously
since | was commissioned, and | have fulfilled my obligation to the
Navy. | will be “getting out” and leaving active duty, and probably
disaffiliating from the Navy altogether, on September 30, 2014. For
the last 60 days of my active duty period, starting on August 2, | will
be on terminal leave.

| applied for and was selected for a Department of the Navy civilian
job, and | am scheduled to start on Monday, August 4, 2014. My plan
is to earn my civilian salary as well as my military salary in August and
September, while | am on terminal leave, but an employee in the
civilian personnel office told me that it is impermissible to draw a
military salary and a federal civilian salary for the same period of
time.

By doing an Internet search, | found and read with interest Law
Review 87" by Captain Samuel F. Wright, JAGC, USNR.? That article is
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about a reservist who left a federal civilian job when called to active
duty and who sought to return to the federal civilian job while on
terminal leave, at the end of the active duty period under the recall.
Captain Wright said that the individual was permitted to return to the
federal civilian job while on terminal leave and to draw two federal
paychecks during the terminal leave period.

I made a copy of Law Review 87 and provided it to the civilian
personnel official. She told me that my situation is different because |
have never before worked for the Federal Government as a civilian
employee and that | am not permitted to draw two federal paychecks
while on terminal leave. Is the personnel official correct?

A: No, she is wrong. Section 5534a of title 5 of the United States Code
provides an explicit exception to the rule against “double dipping” by
collecting two federal salaries (one military and one civilian) for the
same period of time. Here is the text of section 5534a:

“A member of a uniformed service who has performed active service
and who is on terminal leave pending separation from, or release from
active duty in, that service under honorable conditions may accept a
civilian office or position in the Government of the United States, its
territories or possessions, or the government of the District of
Columbia, and he is entitled to receive the pay of that office or position
in addition to pay and allowances from the uniformed service for the
unexpired portion of the terminal leave. Such a member also is entitled
to accrue annual leave with pay in the manner specified in section
6303(a) of this title for a retired member of a uniformed service.”

5 U.S.C. 5534a.

2 Captain Wright retired from the Navy Reserve in 2007, and he currently serves as the Director of ROA’s Service
Members Law Center. More recent articles list him as Captain, JAGC, USN (Ret.).



This section applies to the situation envisioned in Law Review 87—the
federal employee who enters or reenters active duty, voluntarily or
involuntarily, as a member of a Reserve Component of the armed
forces and who seeks to return to the federal civilian job during the
terminal leave period at the end of the active duty period. This section
also applies to your situation—a person who is leaving active duty,
short of retirement, and who seeks to start a new federal civilian job
during the terminal leave period at the end of the individual’s active
duty service.

This section also applies to Joe Smith, who is retiring from military
service after 20 years or more of active duty and who is starting a new
federal civilian job as a second career. Section 5534a is clearly broad
enough to apply to all of these situations.

Section 5534a was enacted almost half a century ago, in 1967. But
many federal civilian personnel offices claim to be unfamiliar with this
section or try to interpret it much more narrowly than Congress
intended. In federal civilian personnel offices (even those within the
military departments) there is a lot of misinformation, ignorance, and
cultural bias against military personnel.

If you run into a problem as a veteran or Reserve Component service
member with respect to your rights as a federal civilian employee or
applicant, | suggest that you contact the Veterans Program Manager for
the federal agency where you are employed or seeking employment.
You can find a list of those Veterans Program Managers for all federal
agencies at http://www.fedshirevets.gov/AgencyDirectory/index.aspx.




