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Federal Only or All Offices Voting from Overseas? 

By Captain Samuel F. Wright, JAGC, USN (Ret.)2 

7.2—Service member or military spouse voting and domicile  

Q: I have enjoyed reading your “Law Review” articles about military voting and the 
Uniformed and Overseas Citizens Absentee Voting Act (UOCAVA). Am I eligible to vote under 
this law?  

I was born in 1950, in Alabama. I graduated from college in 1972 and was commissioned a 
Second Lieutenant in the Army, via the Reserve Officers Training Corps (ROTC). I served on 
active duty for four years and was released in 1976. At that time I moved to Wisconsin to take 
a job for a major corporation. I affiliated with the Army Reserve and retired in 2002 as a 
Colonel. In 2010, I turned 60 and started drawing my reserve retired pay.  

I remained in Wisconsin until 2005, when the corporation sent me to the Republic of the 
Philippines (RP) to head the corporate operations there. When I left Wisconsin, my intent was 
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to spend the last five years of my corporate career in the RP and then return to Wisconsin. 
However, when I turned 60 and retired I decided to stay in the Philippines—my retired pay 
goes much further here. I will likely live here for the rest of my life.  

A: You are eligible to vote under UOCAVA, but as an “overseas voter” and not as an “absent 
uniformed services voter.” These terms, and many other terms used in UOCAVA, are defined in 
42 U.S.C. 1973ff-6. An absent uniformed services voter is a member of the uniformed services 
on active duty or the voting-age spouse or dependent of such a member. You do not qualify 
because you are not on active duty. 42 U.S.C. 1973ff-6(1).  

UOCAVA also accords the right to vote to U.S. citizens who are outside the United States 
temporarily or permanently. 42 U.S.C. 1973ff-6(5). You are eligible to vote in Wisconsin, by 
absentee ballot, in primary, general, special, and runoff elections for federal office (President, 
United States Senator, and United States Representative), so long as you remain in the RP or 
elsewhere outside the United States, without regard to how long you have been away from 
Wisconsin and even if you have a firm intention never to return there. 42 U.S.C. 1973ff-1(a)(1).  

Q: Am I only eligible to vote for federal offices? What about state and local offices?  

That depends on your intent to return to Wisconsin. During the five years that you were in the 
RP on assignment to the major corporation, and when you intended to return to Wisconsin 
upon completion of that five-year assignment, you were probably eligible to vote in Wisconsin 
by absentee ballot for all offices. When you changed your mind and decided to stay in the RP 
long-term after retiring from the corporation, you probably lost the right to vote in Wisconsin 
for non-federal offices.  

The traditional rule is that to be eligible to vote in a place you must be domiciled in that place. 
You can maintain your domicile in Wisconsin while absent from the state, even for a period of 
years, so long as you intend to return to that state. But to be eligible to vote by absentee ballot 
for federal offices only under UOCAVA you need not be domiciled in Wisconsin. It is sufficient 
that you were domiciled in Wisconsin before you moved to an overseas location. You may 
spend the next 35 years in the RP and die there in 2046, but so long as you do not renounce 
your U.S. citizenship you are eligible to vote in Wisconsin by absentee ballot, for federal offices, 
under UOCAVA.  

Q: Does my voting by absentee ballot have any effect on my liability to pay Wisconsin state 
income 
tax? During my last five years with the corporation, while I was living and working in the RP, I 
continued  

paying Wisconsin state income tax, through withholding from my salary. I also filed a 
Wisconsin state tax return for each year through 2010. When I retired from the corporation 
and starting drawing my corporate retired pay, in late 2010, I did not arrange for withholding 
of state income tax from my retired pay. I did not pay Wisconsin state income tax or file a 



return for 2011 or so far in 2012. In January 2011 I sent a letter to Wisconsin’s tax 
department, informing them that as of the end of 2010 I was no longer domiciled in 
Wisconsin and that I would not be paying any further Wisconsin taxes. The tax department 
has not responded to or acknowledged my letter.  

A: UOCAVA specifically provides: “The exercise of any right under this subchapter shall not 
affect, for purposes of any Federal, State, or local tax, the residence or domicile of a person 
exercising such right.” 42 U.S.C. 1973ff-5 (emphasis supplied).  

Thus, if you vote for federal offices only under UOCAVA, Wisconsin cannot use the fact of your 
vote as evidence establishing your liability to pay Wisconsin state income tax. This does not 
mean that you are automatically exempt from having to pay Wisconsin state income tax, but 
the state tax authorities will have to prove your domicile and your liability to pay the tax 
without regard to your having voted for federal offices under UOCAVA.  

On the other hand, if you cast an absentee ballot for all offices the State of Wisconsin would 
probably not be precluded from citing the fact of your having so voted as evidence of your 
domicile for state income tax purposes. The Maryland Court of Appeals has held: “Evidence that 
a person registered or voted is admissible and ordinarily persuasive when the question of 
domicile is at issue.” Comptroller of the Treasury v. Lenderking, 268 Md. 613, 619, 303 A.2d 402, 
405 (1973).3 

If your position is that you are no longer domiciled in Wisconsin and that you do not owe state 
income tax, it would be prudent for you to limit your voting to federal offices, under UOCAVA.  

Q: I have been voting by absentee ballot in Wisconsin in every federal election since I arrived 
here in the RP in 2005. I have been using the excellent wizard on the Federal Voting 
Assistance Program (FVAP) website, www.fvap.gov to complete the Federal Post Card 
Application (FPCA). That website asks me a series of questions and then gives me a 
completed form that is complete, correct, and legible, and it also provides me with the 
address of my local election official in Wisconsin. I sign the form and mail it in.  

When I filled out my form to vote in the 2012 primary in Wisconsin (for President and for U.S. 
Representative only), I noticed that the FPCA form on the website has changed. Formerly, 
there were two categories on the form for overseas civilian voters like me: “U.S. citizen 
outside the United States temporarily” and “U.S. citizen outside the United States 
indefinitely.” On the new form, the two categories are “U.S. citizen outside the United States 
and I intend to return” and “U.S. citizen outside the United States and I do not intend to 
return.” Why was this change made? Who is responsible for this form? Which box should I 
choose? What effect does my choice of the box have on my receiving a full ballot as opposed 
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to a ballot for federal offices only? What effect does my choice of the box have on my 
potential liability to pay Wisconsin state income tax?  

A: Congress enacted UOCAVA in 1986, replacing two earlier laws. UOCAVA assigns important 
responsibilities to the “presidential designee” and one of those responsibilities is to design and 
revise the FPCA and other forms provided for by this law. In early 1988, as UOCAVA was going 
into effect, President Ronald Reagan designated the Secretary of Defense (SECDEF) as the 
“presidential designee.” That designation remains in effect because no subsequent president 
has chosen to change it.  

In early 1988, SECDEF Frank Carlucci delegated all of the “presidential designee” powers, 
responsibilities, and discretion to the Director of the Federal Voting Assistance Program (FVAP), 
and that delegation is also still in effect.  

This year, the FVAP Director chose (properly in my view) to exercise his authority and change 
the FPCA. I think that the distinction between “intend to return” and “do not intend to return” 
is more readily understandable than the inherently vague distinction between “temporarily” 
and “indefinitely.” But however the form is worded, there will be some who are confused and 
uncertain. It is not possible to put paragraphs of explanation on the form. The whole point is to 
make the form concise.  

Since it is now your position that you intend not to return to Wisconsin and that you do not 
owe state income tax to Wisconsin, I suggest that you check the “do not intend to return” box. 
If you check that box, you should receive a ballot that is limited to federal offices. If you check 
the “intend to return” box you will likely receive a full ballot.  

Update – April 2022 
 
The location of the Uniformed and Overseas Citizens Absentee Voting Act (UOCAVA) within the 
United States Code changed. UOCAVA was previously cited at 42 U.S.C. §§ 1973ff—1973ff-7. 
After an editorial reclassification, the UOCAVA is now codified at 50 U.S.C. §§ 20301—20311. 
The changes in codification have not changed the substance or application of the sections.  
 
The relevant section cited throughout the article can be found at: 
 
42 U.S.C. § 1973ff-6 discussing the definitions can be found at 50 U.S.C § 20310.  

Please join or support ROA 

This article is one of 1800-plus “Law Review” articles available at 
https://www.roa.org/page/lawcenter. The Reserve Officers Association, now doing business as 
the Reserve Organization of America (ROA), initiated this column in 1997. New articles are 
added each month.  
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ROA is almost a century old—it was established in 1922 by a group of veterans of “The Great 
War,” as World War I was then known. One of those veterans was Captain Harry S. Truman. As 
President, in 1950, he signed our congressional charter. Under that charter, our mission is to 
advocate for the implementation of policies that provide for adequate national security. For 
many decades, we have argued that the Reserve Components, including the National Guard, 
are a cost-effective way to meet our nation’s defense needs.  

Indeed, ROA is the only national military organization that exclusively supports America’s 
Reserve and National Guard.  

Through these articles, and by other means, we have sought to educate service members, their 
spouses, and their attorneys about their legal rights and about how to exercise and enforce 
those rights. We provide information to service members, without regard to whether they are 
members of ROA or eligible to join, but please understand that ROA members, through their 
dues and contributions, pay the costs of providing this service and all the other great services 
that ROA provides.  

If you are now serving or have ever served in any one of our nation’s seven uniformed services, 
you are eligible for membership in ROA, and a one-year membership only costs $20. Enlisted 
personnel as well as officers are eligible for full membership, and eligibility applies to those who 
are serving or have served in the Active Component, the National Guard, or the Reserve.  

If you are eligible for ROA membership, please join. You can join on-line at www.roa.org or call 
ROA at 800-809-9448.  

If you are not eligible to join, please contribute financially, to help us keep up and expand this 
effort on behalf of those who serve. Please mail us a contribution to:  

Reserve Officers Association  
1 Constitution Ave. NE  
Washington, DC 20002  
 
 


