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The Ethics Committee received a request for an opinion concerning the
confidentiality of a firm's records. The request stated:

There are [several] attorneys in our law firm. We have a
total of [several] computers we use in our legal work. We are
interested in subscribing to an online data backup service. The
service provides us a confidential password allowing us to refrieve
our data from their storage units. They store the data on computers
and on hard disks that are regularly backed up. Our guestion is
whether we may participate in such a service without violating any
confidentiality requirements.

Additional Facts

The law firm has contacted several companies about the proposed online
data backup service. Generally, the law firm's computer server would
periodically transfer data to the service's server, which would also transfer the
data to disk or tape that would be stored offsite. Accordingly, the law firm is
concerned about the confidentiality of records on the service's server and the
confidentiality of records on the disk or tape stored offsite.

Discussion

A lawyer is obligated to protect the confidentiality of information provided
by a client. Rule 1.6, North Dakota Rules of Professional Conduct, states, in
part: “A lawyer shall not reveal...information relating to representation of the
client unless required or pemitted to do so...” The accompanying comment
states: “A fundamental principle in the client-lawyer relationship is that the lawyer
maintain confidentiality of information relating to the representation.”

The inquiry raises two separate confidentiality issues: the transmission of
data over the internet and the sforage of electronic data.

This committee addressed the first issue in Opinion 97-09. The question
was: “Is Rule 1.6 of the North Dakota Rules of Professional Conduct violated by
a lawyer who communicates routine matters with clients, and and/or other
lawyers jointly representing clients, via unencrypted electronic mail (e-mail)
transmitted over commercial services (such as America Online or MCI Mail) or
the internet?” This committee unanimously concluded that communication by e-



mail did not violate Rule 1.6 “unless unusual circumstances require enhanced
security measures.”

Similarly the ABA addressed the issue in Formal Opinion No. 99-413,
when applying the Model Rules of Professional Conduct (1998). The opinion
stated:

The Committee believes that e-mail communications,
including those sent unencrypted over the Internet, pose no greater
risk of interception or disclosure than other modes of
communication commonly relied upon as having a reasonable
expectation of privacy. The level of legal protection accorded e-
mail transmissions, like that accorded other modes of electronic
communication, also supports the reasonableness of an
expectation of privacy for unencypted e-mail transmission. The risk
of unautharized interception and disclosure exists in every medium
of communication, including e-mail. !t is not, however, reasonable
to require that a mode of communicating information must be
avoided simply because interception is technologically possible,
especially when unauthorized interception or dissemination of the
information is a violation of law.

The Committee concludes, based upon current technology
and law as we are informed of it, that a lawyer sending confidential
information by unencrypted e-mail does not violate Model Rule
1.6(a) in choosing that mode to communicate. This is principally
because there is a reasonable expectation of privacy in its use.

The conclusions reached in this opinion do not, however,
diminish a lawyer's obligation to consider with her client the
sensitivity of the communication, the costs of its disclosure, and the
relative security of the contemplated medium of communication.
Particularly strong protective measures are warranted to guard
against the disclosure of highly sensitive matters. Those measures
might include the avoidance of e-mail, just as they would warrant
the avoidance of the telephone, fax, and mail.

The storage of electronic records and paper records raises similar
questions. Who has access to the records? What are the security measures in
place to prevent access by unauthorized personnel? Are there special security
measures for highly sensitive documents?

The committee is unaware of any opinions governing a lawyer's storage of
electronic records. Accordingly, the commiittee believes that the law firm should,
as it would for paper documents, ensure that the security measures are adequate
for the sensitivity of the stored documents. At a minimum, the law firm must limit
the access only to authorized personnel, usually by disclosing the password only



to properly authorized personnel {as the law firm would control the access of
keys to a room storing paper records).

Conclusion

The committes concludes that a law firm does not violate Rule 1.6 if it
subscribes to an oniine data backup service, provided the law firm ensures that
the security of the data transmission and the security of the data storage are
adequate for the sensitivity of the records that are to be transmitted and stored.

This opinion is provided pursuant to Rule 1.2(B), North Dakota Rules of
Lawyer Discipline. This Rule states: :

A lawyer who acts with good faith and reasonable reliance
on a written opinion or advisory letter of the Ethics Committee of
the Association is not subject to sanction for violation of the North
Dakota Rules of Professional Conduct as to the conduct that is the
subject of the opinion or advisory letter.

This opinion was drafted by Murray G. Sagsveen and unanimously
approved by the Ethics Committee on June 21, 1999.

Chairperson



May 24, 1999

ND Bar Association

Attn: Sandi Tabor

P.O. Box 2136

Bismarck, ND 58502-2136

Re: Ethics Question

Dear Sandi:

{ am requesting an ethics opinion pertaining to the following:

There are three attorneys in our law firm. We have a total of five computers we
use in our legal work. We are interested in subscribing to an online data backup
service. The service provides us a confidential password allowing us to retrieve
our data from their storage units. They store the data on computers and on hard
disks that are regularly backed up. Our question is whether we may participate in

such a service without violating any confidentiality requirements.

| look forward to hearing from you.

Sincerely




